Få första intrycket att räknas

Man får aldrig en andra chans att göra ett gott första intryck. I den här artikeln får du läsa om hur du gör ett bra första intryck och hur det kan öka din försäljning.

 

Ett klassiskt exempel på hur ett första intryck och bemötande spelar en avgörande roll i försäljning är hos en bilhandlare då ett par kliver innanför dörren och ska kika på en bil. Det är kvinnan i förhållandet som vill ha en ny bil, men försäljaren adresserar endast mannen och ställer alla frågorna till honom. Även om de får ett kanonpris och en riktigt bra bil för pengarna blir det inget köp. De går istället vidare till nästa bilhandlare där de möts av en säljare som hälsar dem välkomna och frågar vem av dem som bilen är till. Skillnaden? På besök nummer två blev kvinnan sedd och det ett köp.

På bara ett par sekunder när vi möter en ny person bestämmer vi oss för om vi tycker om och litar på personen framför oss. Att ge ett första gott intryck av såväl personen de möter och atmosfären är därför viktigare än vad många tror.

forstaintrycket3

Skrämmande nog har vi bara någonstans mellan 4-30 sekunder på oss att ge kunden ett första gott intryck. På denna korta tid kan vad vi säger och hur vi agerar vara avgörande till om det blir en försäljning eller inte. Att få kunden till att tycka om det hon möts om skapar tillit och förtroende och speciellt i en känslosam situation som att välja sin blivande brudklänning spelar har det stor betydelse. Många tror att det är VAD vi säljer som leder till ett köp, men i många situationer är det faktiskt HUR och VARFÖR som spelar roll. Känslorna styr och positiva känslor leder oftast till en försäljning. Vi kan inte helt påverka hur en annan människa uppfattar oss, men vi kan göra vårt bästa för att resultatet ska bli positivt. Nedan listar vi några saker som faktiskt går att få kontroll över.

Se till att ha ett leende på läpparna

När du sätter på dig läppstiftet på morgonen sätter du också på dig ett leende som ska vara bestående, mer eller mindre, hela dagen. Oavsett om du får ett tråkigt telefonsamtal eller har spenderat den senaste timmen med en väldigt krävande kund så ska leendet vara som fastklistrat på dina läppar så fort en ny kund kliver innanför dörren. Kom ihåg att kunden är i ett tillstånd av firande och ditt humör bör matcha hennes.

Välj dina första 12 ord med omsorg

Även om forskning visar att kroppsspråket är avgörande och vad du säger endast står för 7% av hur människor uppfattar dig så är det ändå 7% värda att ta hänsyn till. Dina första ord bör därför vara något i stil med ”Välkommen (kundens namn) och tack för att du gett mig förtroende att hitta din drömklänning”. Kunder uppskattar alltid när du uppskattar dem, ha det i åtanke.

Använd brudens namn – de älskar det!

Nästan alla personer älskar att höra deras eget namn i en positiv mening. Att därför börja med att välkomna kunden med namn och sedan använda namnet flitigt när du adresserar henne skapar en positiv känsla hos kunden. Det visar att du vet vem hon är och har sett henne.

Var anpassningsbar

Att vara en bra människokännare och anpassa sig efter kunden är avgörande. Har du en tillbakadragen och blyg kund – tala med försiktig röst och förklara alla delar noggrant. Om bruden har en besserwisser till mamma, låt henne vara det och tillrättavisa henne inte om hon säger fel på något material. Anpassa såväl kroppsspråk och vad du säger utefter hur kunden är. Men kom ihåg – ändra dig inte helt! Kunderna kommer förmodligen till dig för att DU har ett gott rykte. Så var dig själv, men anpassa dig något efter varje kund.

forstaintrycket2

Var lyhörd för vilket språk hon använder

För att fortsätta på steget ovan och blir en bättre människokännare finns det en bra fråga att ställa i början för att lista ut om kunden framför dig är en ”FRAMÅT” eller ”BAKÅT” personlighet. Börja med att fråga vilken klänning hon själv tänker sig och lyssna sedan.

Antingen kommer hon berätta för dig vad hon vill ha (FRAMÅT) eller vad hon inte vill ha (BAKÅT). Ett exempel kan vara att hon säger ”Jag vill täcka mina armar och ha ett litet släp” (FRAMÅT)eller så säger hon ”Jag vill inte visa mina armar och jag vill inte ha ett jättelångt släp” (BAKÅT).

Detta ger dig en bra första ledtråd kring vilken personlighet hon har. Om hon är FRAMÅT så beskriv klänningen i termer som vad hon kommer uppnå, känna när hon får på sig klänningen/bär den på bröllopsdagen. Om hon är BAKÅT så beskriv klänningen i termer som vad hon kommer undvika och inte känna på bröllopsdagen.

Blir du riktigt duktig på att lyssna så kommer du snart lägga märke till HUR kunderna säger en viss sak snarare än VAD de säger.

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us