Få første indtryk til at række

Man får aldrig en anden chance for at gøre et første indtryk. I denne artikel kan du læse om, hvordan du giver et godt førstehåndsindtryk, og hvordan det kan øge dit salg.

Et klassisk eksempel på, hvordan et første indtryk og møde spiller en afgørende rolle for et salg, er hos en bilforhandler, hvor et par klemmer sig ind gennem døren for at kigge på en bil. Det er kvinden i forholdet, der skal have ny bil, men sælgeren adresserer alligevel kun manden og stiller alle spørgsmålene til ham. Og selv om de får en kanongod pris og en rigtig god bil for pengene, kommer der aldrig et salg ud af det. Parret går i stedet videre til næste bilforhandler, hvor de bliver mødt af en sælger, der hilser dem velkommen og spørger dem, hvem bilen er til. Forskellen? Under det andet besøg bliver kvinden set, og det fører til et køb.

Når vi møder en ny person, bestemmer vi os for, om vi synes om vedkommende og stoler på personen foran os. Det er vigtigere for et godt førstehåndsindtryk at give et godt indtryk af personen, de møder, og atmosfæren er vigtigere, end mange måske tror.

forstaintrycket3

Skræmmende nok har vi kun mellem 4-30 sekunder til at give kunden et godt førstehåndsindtryk. På den korte tid kan, hvad vi siger, og hvordan vi agerer, være afgørende for, om mødet fører til et salg eller ej. At få kunden til at synes om det, hun mødes med, skaber tillid og fortrolighed. Og specielt i en følsom situation som at vælge sin kommende brudekjole har det stor betydning. Mange tror, at det er HVAD, vi sælger, der fører til et køb, men i mange situationer er det faktisk HVORDAN og HVORFOR, der spiller en afgørende rolle. Følelserne styrer, og positive følelser fører faktisk oftere til salg. Vi kan ikke helt påvirke, hvordan et andet menneske opfatter os, men vi kan gøre vores bedste for at resultatet bliver positivt. Nedenfor har vi lavet en liste over ting, som det faktisk er muligt at få kontrol over.

Sørg for at have et smil på læberne

Når du tager læbestiften på om morgenen, ’tager du også et smil på’, som skal holde mere eller mindre hele dagen. Uanset om du modtager en træls telefonsamtale eller har brugt den seneste time på en virkeligt krævende kunde, så skal smilet være som klistret til dine læber, så snart en ny kunde træder ind ad døren. Husk på, at kunden er i en tilstand af glæde, og dit humør skal helst matche hendes.

Vælg dine første 12 ord med omhu

Selv om forskning viser, at kropssproget er afgørende, og hvad du siger, alene står for 7% af, hvordan mennesker opfatter dig, så er de 7% stadig værd at tage hensyn til. Dine første ord bør derfor være noget i stil med ’Velkommen (kundens navn) og tak for, at du giver mig muligheden for at hjælpe dig med at finde din drømmekjole’. Kunder værdsætter altid, når du værdsætter dem. Hav det in mente.

Sig brudens navn – de elsker det!

Næsten alle personer elsker at høre deres eget navn i en positiv vending. Start derfor altid med at byde kunden velkommen med navn, og efterfølgende at sige navnet flittigt, når du adresserer hende. Det giver en positiv oplevelse hos kunden. Det viser, at du ved, hvem hun er, og at du har set hende.

Vær omstillingsparat

Det er afgørende at være en god menneskekender og at kunne tilpasse sig efter kunden. Har du en reserveret og lidt sky kunde – så tal med forsigtig stemme og forklar alle dele nøje. Hvis bruden har en besserwisser som mor, så lad moderen være det og korriger hende ikke, hvis hun tager fejl ved f.eks. materialerne. Tilpas både dit kropssprog, og hvad du siger, efter hvordan kunden er. Men husk på … du skal ikke lave dig helt om! Kunderne kommer formentlig til dig, fordi DU har et godt ry. Så vær dig selv, men tilpas dig en smule efter hver kunde.

forstaintrycket2

Vær lydhør overfor, hvilket sprog hun benytter

For at fortsætte afsnittet ovenfor og blive en god menneskekender, er der et godt spørgsmål at stille i starten for at finde ud af, om kunden er en ’FREMAD’ eller en ’BAGUD’ personlighed. Begynd med at spørge, hvilken kjole hun selv havde forestillet sig, og lyt til hendes svar.

Enten kommer hun til at berette, hvad hun gerne vil have (FREMAD), eller hvad hun ikke vil have (BAGUD). Et eksempel kan være, at hun siger: ’Jeg vil dække mine arme og have et lille slæb’ (FREMAD). Eller hun siger: ’Jeg vil ikke vise mine arme, og jeg vil helst ikke have et langt slæb’ (BAGUD).

Dette giver dig en god ledetråd til, hvilken personlighed hun er. Hvis hun er FREMAD, så beskriv kjolen i termer, der beskriver, hvad hun kommer til at opnå, når hun får kjolen på/bærer den på bryllupsdagen. Hvis hun er en BAGUD personlighed, så beskriv kjolen ud fra det, hun kommer til at undgå og ikke føle sig på bryllupsdagen.

Bliver du rigtig god til at lytte, vil du hurtigt lægge mærke til, HVORDAN kunderne siger bestemte ting, snarere end HVAD de siger.

 

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us