Förberedd för mässa

Just nu är det säsong för inköpsmässorna i Europa. De olika leverantörerna ställer ut för att de vill träffa dig så ta vara på dessa dagar. Vi ger tipsen så att du får ut så mycket som möjligt av årets mässor.

Rätt skor

Att gå runt i en mässhall under flera dagar kräver bra skor för att fina fötter ska orka med. Satsa på ett par bekväma sneakers så håller fötterna hela mässan. Ett bra tips är också att ha med 2 par olika skor – så att du kan byta efter halva dagen. Hur sköna ett par skor än är så är det alltid skönt med omväxling.

 

Rätt väska

Det blir alltid en del kataloger och dokument under en mässa. Räknar du med några stycken räcker det med en vanlig väska eller ryggsäck men satsar du på att plocka papper från varje utställare gör du bäst i att ta med en liten rullväska.

 

Våga fråga

Nyfikenhet är bra så var inte rädd för att gå fram till de som står i montrarna för att ställa frågor – de är på plats för att hjälpa just dig. Och framför allt, var inte rädd för att ställa ”fel” frågor eller att din engelska är lite knagglig. Leverantörerna är vana att träffa företagare från olika länder och finns där för att hjälpa dig. Och genom kroppsspråk kommer man långt!

 

Interbride Düsseldorf 2019 - Foto: Anna Storm

Drick & ät

Inne i en mässhall är luften ofta ganska torr och här gäller det att dricka mycket vatten under dagen. I de olika montrarna bjuds det ofta på kaffe/te eller mousserande vin – men kom ihåg att dricka mycket vatten mellan varven. Tänk också på att hålla energinivåerna uppe genom att äta ordentligt. Se till att få i di bra frukost och lunch och bär gärna med dig frukt eller andra snacks i väskan.

 

Sov ordentligt

De bästa inköpen gör du alltid utvilad. Under mässperioden blir det ofta sena middagar och trevliga möten framåt småtimmarna med andra återförsäljare och leverantörer. Men se till att du får en ordentlig natts sömn innan nästa dag.

 

Uppföljning

Skriv ner viktiga anteckningar medan du går omkring på mässan så har du det samlat på ett och samma ställe. Det är lätt att du glömmer efter många intryck under en dag så skriv ner dem direkt efter du besökt en monter. Får du ett visitkort är det alltid trevligt att följa upp och fortsätta diskussionen vid ett senare tillfälle.

 

Titta på kartan

Även om alla mässor inte är gigantiska krävs det god planering för att ta sig runt effektivt. Börja dagen med en kopp kaffe och en genomgång av mässkartan. Markera vilka montrar du önskar besöka och gör utrymme för spontana besök i tidsschemat.

 

webb 002

Fokusera

Har du varit ett tag i branschen lär du träffa många bekanta ansikten och samtalen i mässgångarna drar lätt ut på tiden. Men här gäller det att fokusera, det är lätt att småpratandet äter upp din värdefulla tid och du missar att besöka en specifik monter. Var trevlig och social – men effektiv.

 

Sätt upp mål

Varför är du på mässan? vad vill du ha ut? vad är ditt mål? Gör en kort sammanställning av det innan du går in på mässan och du får ett mer effektivt besök. Men återigen poängterar vi att avsätta tomma luckor i din planering – då har du tid för spontana besök och kanske upptäcker du nya guldkorn?

 

festbild

After hours

Att göra ett mässbesök behöver inte bara vara jobb. Passa på att njuta av staden du besöker och lär känna kollegor i branschen även utanför arbetstid. Att knyta kontakter under en mässa är nästan lika viktigt som själva inköpen.

 

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us