Panosta ensivaikutelman luomiseen

Emme saa koskaan toista mahdollisuutta tehdä hyvää ensivaikutelmaa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka onnistut luomaan hyvän ensivaikutelman ja miten se vaikuttaa myyntiisi.

Klassinen esimerkki ensivaikutelman ja ensitapaamisen tärkeydestä sijoittuu automaailmaan, jossa pariskunta astelee autokauppaan mielessään hankkia uusi auto. Uusi auto on tulossa naiselle, mutta autokauppias kiinnittää kaiken huomionsa mieheen ja esittää kaikki kysymykset tälle. Vaikka myyjä pystyisikin antamaan hyvälle autolle loistavan tarjouksen, kauppoja ei synny. Sen sijaan pariskunta suuntaa toiseen autoliikkeeseen, jossa myyjä toivottaa molemmat tervetulleiksi ja kysyy alkajaisiksi kenen käyttöön auto tulee. Mikä on ero? Se, että tässä toisessa autokaupassa nainen kokee tulleensa huomioiduksi ja tämän perusteella kaupat syntyvät.

Kun kohtaamme uuden ihmisen, syntyy vain parissa sekunnissa päätös siitä, pidämmekö ja luotammeko tähän henkilöön. Hyvän ensivaikutelman antaminen itsestään ja vallalla olevasta ilmapiiristä on tärkeämpää kuin moni osaa arvatakaan.

forstaintrycket3

On melko pelottavaa, että meillä on ainoastaan 4-30 sekuntia aikaa antaa asiakkaalle hyvä ensivaikutelma. Tämän lyhyen ajan aikana kaikki sanomisemme ja tekemisemme saattavat vaikuttaa ratkaisevasti siihen, syntyykö kauppoja vai ei. Kun asiakas astuu sisään liikkeeseen, on tärkeää, että hän kohtaa miellyttävän ilmapiirin ja hänelle tulee luottavainen olo. Onhan häämekon osto tunteellisesti hyvin herkkä tilaisuus ja häiden kannalta todella tärkeä hetki. Monet uskovat, että se MITÄ myymme johtaa ostopäätökseen, mutta monesti asiat MITEN ja MIKSI ovat suuremmassa osassa. Tunteet ohjaavat meitä vahvasti ja positiiviset tuntemukset johtavat usein ostopäätökseen. Emme pysty täysin vaikuttamaan siihen, miten toinen ihminen meihin suhtautuu, mutta voimme tehdä parhaamme, jotta lopputulema olisi positiivinen. Seuraavaksi listaamme muutamia asioita, joihin pystymme vaikuttamaan.

Hymyhuulet huomataan

Kun laitat aamulla huulipunaa huuliisi, laita niihin myös hymy, jonka säilytät koko päivän. Riippumatta siitä, saatko ikävän puhelinsoiton vai oletko viettänyt viimeisen tuntisi todella haastavaa asiakasta palvellessa, tulee hymysi olla kuin liimattuna huulillesi välittömästi uuden asiakkaan astuessa ovestasi sisään. Muista, että asiakas on juhlatuulella ja sinun mielentilasi tulee kohdata hänen kanssaan.

Valitse ensimmäiset 12 sanaasi huolella

Vaikka tutkimukset osoittavatkin, että kehonkieli on ratkaisevaa ja ainoastaan 7 % kokonaisvaikutelmasta luodaan sanojen pohjalta, kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota tähän seitsemään prosenttiin. Ensimmäiset sanasi kannattaa valita seuraavanlaisesti: ”Tervetuloa (asiakkaan nimi) ja kiitos, että olet valinnut minut avuksesi unelmamekkosi etsintään.” Pidä mielessäsi, että asiakkaasi arvostaa sitä, että arvostat häntä.

Käytä morsiamen nimeä – hän rakastaa sitä!

Lähes kaikki pitävät siitä, että heidän nimeään lausutaan positiivisissa asianyhteyksissä. Tämän takia kannattaa toivottaa asiakas tervetulleeksi nimen kera ja tämän jälkeen kannattaa ahkerasti käyttää asiakkaan nimeä, sillä se luo hänelle positiivisen vaikutelman. Nimen käyttö osoittaa, että tiedät kuka hän on ja huomioit häntä.

Ole joustava

Hyvä ihmistuntemus ja asiakkaan tarpeisiin mukautuminen on ratkaisevaa. Mikäli sinulla on vetäytyväinen ja ujo asiakas, keskustele hänen kanssaan rauhallisella äänellä ja selitä kaikki asiat huolella. Mikäli morsiamen äiti on besserwisser ja tietää kaikesta kaiken, anna hänen rauhassa päteä äläkä oikaise häntä vaikka hän kutsuisi jotain kangasta väärällä nimellä. Mukauta sekä kehonkielesi että sanomisesi asiakkaan mukaan. Mutta muista – älä luovu itsestäsi kokonaan! Asiakkaat tulevat todennäköisesti luoksesi siksi, että SINULLA on hyvä maine. Joten ole oma itsesi, mutta mukaudu jokaisen asiakkaan tarpeiden mukaan.

forstaintrycket2

Kuuntele asiakkaan sanavalintoja ja kieltä

Jatkaaksesi edellisen kohdan viitoittamalla polulla ja tullaksesi paremmaksi ihmistuntijaksi, kannattaa selvittää onko edessäsi oleva asiakas ”ETEENPÄIN” vai ”TAAKSEPÄIN” menevä persoona. Aloita kysymällä minkälaista mekkoa hän on ajatellut itselleen ja kuuntele hänen vastauksensa huolella.

Asiakas joko kertoo siitä, mitä hän haluaa (ETEENPÄIN) tai siitä mitä hän ei halua (TAAKSEPÄIN). Hän saattaa esimerkiksi sanoa, että ”Haluan peittää käsivarteni ja mekossa voisi olla pieni laahus” (ETEENPÄIN) tai sitten hän saattaa sanoa ”En halua esitellä käsivarsiani, enkä halua mitään hirmupitkää laahusta” (TAAKSEPÄIN).

Tällä tavalla saat hyvän vihjeen siitä, minkälainen asiakkaasi persoonallisuus on. Mikäli hän on ETEENPÄIN menevä persoona, kerro hänelle miltä hänestä tulee tuntumaan kun hän hääpäivänään saa pukea mekon ylleen. Mikäli hän on TAAKSEPÄIN menevä persoona, kannattaa kertoa mitä epämukavia tuntemuksia hän ei tule tuntemaan hääpäivänään mekon ansiosta.

Mikäli sinusta tulee taitava kuuntelija, alat pian kiinnittämään huomiota siihen KUINKA asiakkaat sanovat jonkin asian sen sijaan, että kuuntelisit pelkästään MITÄ he sanovat.

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us