Så får du kunden att handla mer i butiken

Skyltar, musik, dofter och kundbemötande – dessa är bara några av alla konstgrepp som butiksinnehavare kan använda sig av för att locka in kunder i butiken. Nordic Bridal guidar dig bland de senaste tipsen i hur du får just din butik att sticka ut från mängden och stå sig konkurrenskraftig.

 Text: Madeleine Bäckman Foto: Anna Storm

 

En kund känner oftast redan till din butik om den har ett gott rykte. Ett gott rykte kommer ur att butiken har ett noga utvalt sortiment och att personalen är trovärdig och kunnig. Denna typ av butiker är viktig för all detaljhandel eftersom butiksinnehavarna jobbar hårt för att hitta och sälja produkter som konsumenterna vill ha. De har god smak och köper in bra produkter och de har även god smak till att rekommendera passande plagg till rätt person.

Atmosfären är viktig
Färgerna i butikens inredning är av stor betydelse. Orange är oftast ett mindre bra färgval, det är en stressande färg som oftast bara används hos snabbmatsrestauranger och att sälja exklusiva kläder kan vara svårt om inredningen går i orangetoner. Om du däremot väljer lugna färger så som blått eller grönt är det högst troligt att kunden kommer känna sig lugn och harmonisk när denna kliver in i butiken och stannar längre.

Kombinerar man synintrycket med hörsel– och känselsinnena kan man öka försäljningen i butiken. Det är troligare att en konsument köper en vara om varan är fysiskt på plats och kunden har möjlighet att känna på kvalité och material.

Doften i butiken ska helst accessernas till varorna man säljer. Lavendel är ett exempel på en doft som har lugnande effekter och är alltid en vinnare. Doftljus med noter av bomull, sandelträ och vanilj kan också vara en riktig jackpot. Var bara noga med att det inte doftar för mycket och att dina kunder riskerar att få huvudvärk (tänk också på att vissa kan vara allergiska mot starka dofter).

webb 002

Rätt musik för rätt tillfälle

Så länge musiken i butiken är behaglig och inte stressande spelar det inte så stor roll vilken genre den tillhör. Men man ska anpassa musiken efter tiden på dygnet, tempofylld musik på förmiddagen kan skrämma bort kunder. Välj även rätt sorts musik för just din kundgrupp och för vilka känslor du vill väcka hos kunden.
Ett test som gjordes i en vinbutik visade att kunderna handlade dyrare och exklusivare viner när butiken spelade klassisk musik, som lätt sammankopplas till exklusivitet.

Storytelling är det nya
Kunden ska bokstavligt talat gilla butiken i sitt huvud. Upplevelsen är viktig. Och för att maxa upplevelsen har många butiker börjat använda sig av storytelling, som innebär att använda attraktiva butiksdekorer som har resonans med produktsortimentet. I varje butik stärker detta varumärket

Storytelling är en metod som kan användas på flera olika sätt. Det kan handla om att marknadsföra och sälja en produkt, att skapa förståelse och motivation hos en personalgrupp i ett förändringsarbete, om utbildning, information eller om att stärka sitt eget eller företagets varumärke.

Ett välkänt märke som är kända för att vara duktiga på storytelling i sina butiker är Lexington. Men även för mindre butiksinnehavare kan det vara värdefullt att investera i ett butikskoncept om har en bra story och känsla bakom sig. Just storytelling kan få en kund att välja just din butik eftersom det är svårare för konkurrenter att konkurrera med än pris och sortiment.

Bestäm vad du vill att kunderna ska tänka eller göra efter att ha stött på din story. Det är själva slutpoängen och när den är fastställd ska du fundera ut ett exempel som tydliggör din poäng. Ett exempel på detta kan vara att du skapar en saga i ditt skyltfönster och när kunden ser skyltfönstret ska han eller hon slås av känslan som är din slutpoäng.

webb 001

Styla din butik
Försök tänka dig butiken som ditt hem och kunderna som dina gäster. Det ska vara rent och snyggt, dofta gott och allt som står i vägen ska vara undanplockat. Se framför dig hur kunden går vidare in i butiken. Gör gärna upp en ritning för att lättare kunna överblicka planen. Låt kunden figurera som spelpjäs, då kommer du snart se var kundens blick kommer fastna, dessa är heta punkter och där kan du placera varor som du vill sälja för tillfället. Sortimentet ska spegla vem du är som butiksägare. Är du bäst på accessoarer? Då ska dessa finnas på de heta ställena.

Generellt sätt handlar kunder mer om butiken skyltar med reaskyltar, eftersom de signalerar ett lägre pris. Skyltarna drar till sig uppmärksamhet, men leder dock inte alltid till köp. Det viktigaste att tänka på är att skyltningen i butiken har rätt plats och rätt färger. Det är helhetsintrycket som är viktigast.

webb 004

Snabba tips för din butik:

  • Att ha ett mjukare och mer smickrande ljus i provhytterna vinner man mycket på.
  • Var personlig och tillmötesgående. En kund kommer aldrig ihåg något så väl som ett gott bemötande.
  • Ta till vara på storytelling, framförallt i skyltfönstren för att göra din butik mer inbjudande och för att sticka ut ur mängden.
  • Se över atmosfären i butiken och var lyhörd och uppmärksam på vad du märker att kunderna gillar och inte gillar, anpassa dig sedan efter det och blanda med din personliga stil.
  • Glöm inte bort att marknadsföra dig. Syns du inte finns du inte gäller fortfarande. Annonsera i magasin och använd dig av sociala medier.
  • Events är alltid uppskattat hos kunderna. Även de som inte är i behov av dina produkter för tillfället får en chans till att upptäcka dig på grund av lockelsen med ett event.

 

webb 003

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us