Slik får du kundene til å kjøpe mer i butikken

Skilt, musikk, dufter og kundemøter – dette er bare noen av alle de kunstgrepene butikkinnehaverne kan bruke for å lokke kundene inn i forretningen. Nordic Bridal viser deg de siste tipsene om hvordan du kan få nettopp din butikk til å skille seg ut fra mengden og bli en sterk konkurrent til de andre.

Tekst: Madeleine Bäckman Foto: Anna Storm

Dersom butikken din allerede har et godt rykte, vil kunden kjenne til den. Et godt renommé skyldes et nøye utvalgt sortiment og troverdige og dyktige butikkselgere. Slike butikker er alfa og omega for alle innen detaljhandel siden eierne jobber hardt for å finne og selge akkurat de produktene kundene vil ha.   De har god smak og kjøper inn gode produkter. De har faktisk en så sikker smak at de lett finner fram til plagg som kundene ser strålende ut i.

Atmosfæren er viktig
Fargene i butikkinnredningen er av stor betydning. Oransje er som regel et dårlig fargevalg, fordi denne fargen er stressende og helst bare bør brukes i fastfoodrestauranter. Å selge eksklusive plagg kan være vanskelig dersom innredningen går i oransjetoner. Velger du i stedet rolige farger som blått eller grønt er det høyst sannsynlig at kunden også kjenner seg rolig og harmonisk og blir værende lenge i butikklokalet.

Dersom du kombinerer synsinntrykk med behagelige hørsel- og følelsesinntrykk, kan du øke salget i butikken. Det er videre mer sannsynlig at kunden kjøper en vare dersom den er fysisk på plass i butikken slik at kunden har mulighet til selv å kjenne på kvaliteten og materialet.

Duften i butikken skal helst forbindes med varene man selger. Lavendel er et eksempel på en duft som har beroligende effekt og alltid er en vinner. Duftlys med hint av bomull, sandeltre og vanilje er også treffsikre.  Vær bare nøye med at duften ikke blir for påtrengende slik at noen av kundene dine risikerer å få hodepine (ta også hensyn til at noen kan være allergiske mot sterke dufter).

webb 002

Rett musikk til anledningen

Så lenge musikken i butikken din er behagelig og ikke stressende, betyr det ikke noe hvilken genre den tilhører. Sørg bare for å tilpasse musikken etter hvilken tid på døgnet det er – tempofylt musikk på formiddagen kan skremme bort kundene. Velg riktig type musikk for akkurat din kunderuppe og tenk på hvilke følelser du gjerne vil vekke hos dem.

En undersøkelse som ble foretatt et sted de solgte vin, viste at kundene handlet dyrere og mer eksklusive merker dersom butikken spilte klassisk musikk, hvilket gjerne forbindes med eksklusivitet.

Storytelling er det nye
Kunden skal bokstavelig talt like butikken i hodet sitt. Opplevelsen er viktig. For å gjøre opplevelsen maksimal, har mange butikker tatt i bruk storytelling, noe som innebærer å bruke attraktive dekorelementer som passer med produktsortimentet. I hver butikk er dette med på å styrke varemerket.

Storytelling er en metode som kan brukes på flere ulike måter. Det kan handle om å markedsføre og selge et produkt, om å skape forståelse og motivasjon i en personalgruppe ved store endringer i bedriften, om utdanning, informasjon eller om å styrke sitt eget eller selskapets varemerke.

Lexingtong er et velkjent merke som er kjent for å være dyktige på dette med storytelling i sine butikker. Men også for de mindre butikkene kan det være lurt å investere i et butikkonsept dersom man har en bra story eller følelse i bunnen. Akkurat storytelling kan få en kunde til å velge nettopp din butikk fordi dette er vanskeligere for konkurrentene å ta opp kampen med enn pris og sortiment.

Bestem deg for hva du vil at kundene skal tenke eller gjøre etter å ha oppdaget din story. Det er selve sluttpoenget. Når dette har festet seg skal du fundere ut et eksempel som tydeliggjør ditt poeng. Ett eksempel på dette kan være at du skaper en historie i utstillingsvinduet. Når kunden ser skiltet i vinduet skal han eller hun bli slått av sluttpoenget og den følelsen dette gir ham eller henne.

webb 001

Å style butikken din
Forsøk å forestille deg butikken din som ditt hjem og kundene som dine gjester. Det skal være rent og pent, dufte godt og ingenting skal stå i veien. Se for deg hvordan kunden går innover i butikken. Lag en tegning for enklere å kunne få oversikt. La kunden figurere som i et teater, da vil du snart se for seg hvor blikket vil feste seg. Dette er viktige områder hvor du kan selge de varene som passer akkurat nå. Sortimentet skal gi et bilde på hvem du er som butikkeier . Er du flinkest på tilbehør? I såfall skal tilbehøret ligge på de mest sentrale stedene.

Generelt sett handler kundene mer dersom du har salgsplakatene framme, siden disse signaliserer en lavere pris. Skiltene fanger oppmerksomheten, men fører ikke alltid til kjøp. Det viktigste er at å tenke på at skiltingen i butikken har riktig plass og riktig farger. Det er helhetsinntrykket som er viktigst.

webb 004

Raske tips for din butikk

  • Man vinner mye på å ha et mykere og mer kledelig lys i prøverommene.
  • Vær personlig og imøtekommende. En kunde vil aldri glemme et hyggelig møte.
  • Ta i bruk storytelling, først og fremst på vindusskiltene for å gjøre butikken din mer innbydende og for å få den til å skille seg ut fra mengden.
  • Tenk på den atmosfæren du vil skape i butikken din og vær lydhør og oppmerksom på hva du merker at kundene liker eller misliker. Tilpass deg dette og bland det med din personlige stil.
  • Husk å markedsføre deg. Synes du ikke, finnes du ikke. Dette gjelder fortsatt. Annonsér i magasinene og ta i bruk sosiale medier.
  • Events blir alltid satt pris på av kundene. Også de som ikke synes de behøver dine produkter får en anledning til å oppdage deg dersom du arrangerer et event.

webb 003

No Comments Yet

Comments are closed

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Follow us