Lär dig talets gåva

Att kunna tala väl, förståligt och även övertygande är inte bara viktigt när det gäller att sälja. Det är även viktigt rent socialt och för att få kunderna att känna sig välkomna och som hemma i butiken. Som återförsäljare är det viktigt att lära sig läsa olika kundtyper för att sedan veta hur man ska bemöta och tala till just den kunden. Alla är vi olika men vissa grundläggande saker ska man alltid tänka på när man ska övertal en kund och komma till ett avslut. Som butiksinnehavare eller säljare gör man många olika säljpresentationer under en säsong. Det gäller att lära sig och förbättra och justera sin förmåga att kommunicera hela tiden.

Ord som verktyg
Retorik är vetenskapen om hur man övertygar med ord. Ord kan vara ett vapen, men också ett verktyg. Retorik är läran om talekonsten och innebär att man genom att tala åstadkommer något. Det man säger gör skillnad. Men det är inte bara vad du säger som spelar roll utan även hur du säger det. Både när det gäller tonläge, men framför allt vilket kroppsspråk du har spelar stor roll i hur den som lyssnar uppfattar det du säger. Tänk på att allt som kan relatera till dig som talare har stor betydelse.

Retorik är vetenskapen om hur man övertygar med ord. Ord kan vara ett vapen, men också ett verktyg.

Trovärdighet är också viktigt. Det gäller att få lyssnarens förtroende. Hur får man då det? Jo det gäller att vara lyhörd, kunden ska känna sig speciell. Det gäller att du visar att du verkligen bryr dig om kunden. Analysera sedan vilka förutsättningar kunden har. Vilken kroppsform, hårfärg, längd och så vidare. Ta helt enkelt reda på vad i din butik som passar bäst till respektive kund. När du väl hittat den perfekta klänningen och bruden får den på sig, då kan hon inte säga nej. Fråga också vad kunden söker och hur mycket hon kan lägga på sin klänning. Därefter lägger du fram din säljpresentation.

Tänk på detta
När du ska sälja något, börja alltid med det starkaste argumentet. Gå sedan vidare till att informera, tänk på att lägga upp ditt säljtal i en logisk ordning. Formulera innehållet i säljpresentationen så att det blir känslosammare och känslosammare efter hand. Det är viktigt att du formulerar dig rätt och att du talar vårdat och korrekt. Kunden ska också lätt förstå vad du säger. Visa dina produkter när du pratar om dem och använd gärna liknelser. Tänk också på att anpassa din presentation till kunden och till situationen, känn av stämningen.
För att bli en riktigt duktig säljare gäller det att träna och memorera en bra säljpresentation. Många menar att det spontana samtalet med kunden oftast säljer bäst, så är det nog, men tänk på att det säljsamtal som låter spontanast oftast är det mest förberedda, frågan är, är ditt det? •

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bridal Magazine Group SE
Björbäcksvägen 9, 451 55 Uddevalla Tel: 0522-68 11 90 Fax: 0522-68 11 99 info@bridalmagazinegroup.com

Bridal Magazine Group SE 2013 (c) All rights reserved. Org.nr: SE 5171000119

Norden enda branchmagasin för bröllopsbranchen,

Följ oss på